De Streek
Alles over de champagne streek; sfeerimpressies, kaarten, reisverslagen en tips where to go.

Montagne de Reims:
Ligt tussen de rivier de Marne en de rivier Vesle ten zuiden van de champagnehoofdstad Reims. De kalkstenen hellingen van dit gebied zijn voornamelijk volgeplant met Pinot Noir druivenranken. Alleen in Trépail en Viller-Marmery worden ook chardonnay druiven verbouwd. Door de overvloed aan de krachtige Pinot Noir druiven staat deze regio ook wel bekend als de ruggengraat van de champagnestreek. Het is bijna onmogelijk om dit gebied te missen in een bezoek aan de champagne streek. Het ligt namelijk tussen de must-see steden Epernay en Reims. TIP: neem op de route tussen Epernay en Reims de tijd om langs de prachtige dorpjes Vezernay en Verzy te gaan.
Vallée de la Marne:
Ligt in de rivierbedding van de rivier de Marne. De overvloed aan zuidelijk gerichte hellingen maakt dat hier volle rijpe pinot noir en pinot meunier druiven vandaan komen.
Côte de Blancs:
Ligt in het departement Marne, ten zuiden van de stad Epernay. De basis van dit gebied is een heuvelrug van ongeveer 20 km lang die van noord naar zuid loopt waarvan de op het oosten gerichte wijngaarden uitsluitend gebruikt worden voor het verbouwen van Chardonnay druiven. De krijtondergrond van deze wijngaarden is ideaal; de wortels van de wijnranken moeten diep in de krijtgrond doordringen en vechten voor voldoende water. En net als bij stille wijnen, geldt voor champagne ook dat hoe harder de druiven moeten vechten voor water, hoe lekkerder. Het is niet voor niets dat de dorpjes op deze heuvelrug allemaal als Grand Cru bestempeld zijn. Het zal dan ook moeite kosten om een goede vintage champagne te vinden zonder Chardonnay druiven uit dit gebied.
Côte de Sézanne:
Ligt ten zuiden (en eigenlijk in het verlengde van) de Côte de Blancs, De ondergrond bestaat echter vooral uit klei en leem met hier en daar wat krijt. Daarnaast zijn de wijngaarden meer naar het zuid-oosten gericht dan in de Côte de Blancs. Deze verschillen zorgen ervoor dat de druiven uit dit gebied voller, ronder en fruitiger van smaak zijn, maar ook iets platter en minder verfijnd. Ongeveer 65% van dit gebied is beplant met Chardonnay druiven. Daarnaast is ongeveer 20% Pinot Meunier en 15% Pinot Noir.
Aube:
Het buitenbeentje van de champagne streek. Het gebied ligt ook ongeveer een uur reiden afgezonderd van de kern van het champagne gebied, onder de middeleeuwse stad Troyes. De grote champagnehuizen in de Marne, Côte de Blancs en Motagne de Reims zien champagnes uit dit gebied dan ook maar al te graag als tweede-rangs champagne en hebben in 1911 ook geprobeerd dit officieel te maken. Vanaf 1927 wordt de Aube volledig erkend als onderdeel van de champagnestreek. Waar vroeger dit gebied alleen gebruikt werd voor het verbouwen van druiven, staat het gebied tegenwoordig bekend als de plek waar champagnepioniers speciale champagnes zelf produceren. Champagnes van 1 wijngaard, 1 druivensoort en 1 oogstjaar worden hier dan ook veel gemaakt. De meer zuidelijke ligging en klei en leem ondergrond maakt de Aube perfect geschikt voor Pinot Noir. Dit is dan ook verreweg de meest voorkomende druivensoort in de Aube.
Hieronder vind je een aantal foto’s van onze laatste trip naar de champagnestreek. Leuk om in de champagnesfeer te komen:)
1. Reims: De hoofdstad van de streek met een kathedraal die je niet mag en kan missen. De stad heeft veel terrasjes waar je uiteraard allerlei bubbels kan bestellen, ook per glas. Er zijn meer dan 20 champagnehuizen te vinden in Reims waaronder Ruinart, Tattinger, Krug, Veuve Clicquot, Louis Roederer en Pommery. Om te bezoeken raden wij Pommery en Tattinger aan. Naast champagne drinken kan je in verschillende leuke boetiekjes ook goed shoppen in Reims.
2. Epernay. Niet de officiële hoofdstad van de streek maar zeker de stad die het meest champagne uitademt. Ook hier zijn tientallen champagnehuizen te vinden waarbij de wereldberoemde ”Avenue de Champagne” louter bestaat uit champagnehuizen als Moet & Chandon, Pol Roger, Mercier en Perrier. Deze straat wordt ook wel gezien als de duurste straat ter wereld, door de miljoenen flessen die onder deze weg in de kelders liggen te rijpen. In de meeste huizen kan je zonder afspraak naar binnen lopen en een rondleiding krijgen in de kelders.
TIP: Ter hoogte van nummer 32 vind je een terras waar kleinere champagnehuizen zichzelf kunnen profileren. Hier kan je speciale champagnes van verschillende champagnehuizen naast elkaar proeven. Vaak is de maker van 1 van de champagnes aanwezig, waar je echt met al je vragen terecht kunt. Dat kan je namelijk vaak niet zeggen van de mensen die de op commercie gerichte rondleidingen verzorgen voor de grote jongens.
3. Hautvillers. Beter bekend als ”de wieg van de champagne”. Hier zette Dom Perignon in de oude Benedictijner abdij van dit prachtige dorpje, de eerste stappen in de ontwikkeling van champagne maakproces. Het dorpje ligt midden tussen de wijngaarden van de Marne Vallei.
TIP: Bezoek champagenhuis G. Tribaut. Hier kan je lekkere en goed betaalbare champagnes proeven met het mooiste uitzicht in de hele streek
.
4. Route Touristique du Champagne: Dit is een route door de champagnestreek die je langs alle mooie dorpjes leidt. De route is ruim 600 km lang en kan via speciale bordjes gevolgd worden.