Bubbeljargon

Een handig overzicht met alle termen die vaker terugkomen in de bubbel-wereld.

Binnenkort wordt deze pagina verder ingericht.

Voor tips over de content van deze pagina:  info@bubbelaars.nl

WoordUitleg
CruIndeling in alle gebieden van de champagne streek.
VintageChampagne gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar. Letterlijk 'jaartal'.
MiléssimeChampagne gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar. Letterlijk 'jaartal'. Een ander woord voor Miléssime is Vintage.
Extra BrutChampagne met een zeer lage suikerdosering van maximaal 6 gram per liter.
BrutChampagne met een lage suikerdosering van maximaal 12 gram per liter.
Extra DryChampagne met een suikerdosering van tussen de 12 - 17 gram per liter.
SecChampagne met een suikerdosering van tussen de 17 - 32 gram per liter.
Demi-secZoete champagne met een suikerdosering van tussen de 32 - 50 gram per liter.
DouxZeer zoete champagne met een suikerdosering van minimaal 50 gram per liter.
Coeur de ChampagneChampagne van de eerste persing. Letterlijk ´Het hart van de champagne´.
CruGemeentes in de champagne streek met een score van 80-89% op basis van de indeling die in 1873 is gemaakt.
Cru is de laagste score. Daarboven komt Premier Cru en Grand Cru.
Er zijn ongeveer 300 Cru gemeenten.
Premier CruGemeentes in de champagne streek met een score van 90-99% op basis van de indeling die in 1873 is gemaakt.
Premier Cru is beter dan Cru en ligt onder Grand Cru wat betreft beoordeling.
Er zijn 34 Premier Cru gebieden.
Grand CruGemeentes in de champagne streek met een score van 100% op basis van de indeling die in 1873 is gemaakt.
Er zijn slechts 14 Grand Cru gemeenten.
Een champagne mag de titel Grand Cru dragen, als alle druiven enkel afkomstig zijn uit Grand Cru gemeenten.
Blanc de BlancsChampagne gemaakt van enkel witte druiven. Dit is bijna altijd Chardonnay en in een elkel geval Pinot blanc.
Blanc de NoirChampagne gemaakt van enkel blauwe druiven. Dit kan alleen Pinot noir of alleen Pinot meunier zijn of een assemblage van deze druifsoorten.
Blanc de meunierChampage gemaakt van enkel Pinot meunier druiven. Een Blanc de meunier is per definitie ook een Blanc de Noir.
CuvéeDit is een woord met meerdere betekenissen in de wijnwereld. Letterlijk betekent het ´vat´ of ´tank´. In de champagne wereld betekent Cuvée het sap van de eerste persing; de eerste 2050 L wijn die geperst wordt van 4000 kg druiven.
DébourbageHet laten bezinken van vaste delen in het sap van de persing.
AssemblageHet mengen van verschillende basiswijnen.
Liqueur de tirageEen mengsel van suiker, gist en hulpstoffen. Dit mengsel zorgt voor de tweede fermentatiestap in de fles, waar champagne om bekend staat.
RemuageHet verzamelen van bezinksel in de hals van de fles. Dit doet de 'remueur' door het dagelijks kantelen en draaien van de flessen.
DégorgementHet verwijderen van het bezinksel uit de hals van de fles. Dit bezinksel ontstaat tijdens de tweede fermentatiestap in de fles en wordt verzameld in de hals door 'remuage'.
DosageHet doseren van een gekozen hoeveelheid suikerlikeur, vlak voordat de kurk op de fles gaat. De hoeveelheid wordt vermeld op de fles ('Brut', 'Demi-sec 'etc.)
BougageHet plaatsen van de kurk op de fles.
PlaqueHet kleine plaatje op de kurk waar het logo van de champagnemaker op te zien is.
MusceletHet korfje van ijzerdraad wat wordt vastgedraaid op de kurk. De muscelet zorgt ervoor dat de kurk stevig op de fles blijft zitten.
MostHet druivensap wat opgevangen wordt bij het persen van de druiven. De most bevat naast zuiver druivensap ook nog droesem (vaste deeltjes zoals pitjes en stukjes schil).
CrayèresRomeinse kalkgroeves die in Reims gebruikt worden voor het rijpen van de flessen.
RéserveBasiswijn van voorgaande oogstjaren die 'gereserveerd' is om te mengen met de basiswijnen van het huidige jaar.
SedimentBezinksel; dit zijn de dode gistcellen die tijdens het fermenteren ontstaan.
SabrerenHet openen van de fles, door met een sabel de flessenhals van de fles te slaan.