20 vragen over Champagne

Leuk om door te bladeren of je kennis te testen..

 

Hoe kan je champagne het beste bewaren?

Champagne ken je het beste donker bewaren. De grootste vijand van champagne is UV-licht! Temperatuur is uiteraard ook belangrijk, maar champagne aan teveel licht blootstellen is funest. Een ritje vanuit de champagnestreek met je buit op de hoedenplank op een zonnige zomerse dag, dus niet doen!!

Het ritje vanuit de champagnestreek is, wat betreft temperatuur, geen probleem. Ook niet als de champagne (in het donker, in de kofferbak) de 30 graden aantikt.

Koop je een flesje champagne dan is het ook geen probleem om deze een jaartje te bewaren bij kamertemperatuur en vlak voor serveren nog even in de vriezer te koelen. Maar daarna de fles weer uit de vriezer halen en weer opslaan bij kamertemperatuur is net wat te veel van het goede, als het om korte termijn temperatuurschommelingen gaat.

Wil je een fles jaren bewaren, dan is een contante temperatuur van 12 graden ideaal en ook wel aan te bevelen. Voor een huis zonder kalkstenen grotten in de kelder betekent dit dat je niet ontkomt aan een wijnklimaatkast. Let op: alleen vintages (druiven uit één jaar) kunnen langer bewaard worden.

 

 

 

Hoe kan het dat champagne van blauwe druiven toch wit is?
Door blauwe druiven zacht te persen, komt alleen pigmentloos druivensap uit de zachte kern van de druif. Zo wordt voorkomen dat het rode sap wat in de schil zit in de eerste persing terecht komt. Gebruik je het most wat overblijft ook, door het een paar uurtjes te laten staan, dan maak je rosé. Of beter gezegd een ‘Saignée’ champagne, want met wat mengen kan je natuurlijk ook een rosé maken.

 

Bij welke temperatuur hoort champagne geserveerd te worden?

Hoe veel verschillende antwoorden je kan krijgen op een simpele vraag..

Tussen de 8 en 12 graden Celcius, is hoogover het antwoord, volgens de champagnehuizen.

Maar je kan ook bij Taittinger ‘thuis’ champagnes proeven en vragen naar de temperatuur en een antwoord krijgen als ” ja, we adviseren deze champagne te drinken tussen de 10 – 12 graden, maar eerlijk gezegd drinkt u nu één van 7 graden.. ja.. vinden de meeste mensen lekker fris..”

Praktisch gezien, staat de fles meestal klaar in de koelkast (4 graden), Daarna hangt alles af van hoe snel de fles leeggeschonken wordt en vooral hoe deze bewaard wordt tijdens het bubbelen. Alleen in de zon is temperatuur echt een issue, maar verder is het vooral belangrijk een dopje op de fles te doen als de kurk eraf is.

 

Wanneer mogen bubbels champagne heten?
Champagne is een beschermde naam en daarnaast een zeer waardevolle merknaam. Om de naam te beschermen ziet het ”Comité Interprefessionnel du vin de Champagne” toe op een aantal strenge regels waaraan mousserende wijn moet voldoen, om deze naam te mogen dragen.

De belangrijkste regels zijn:

 

 • Alleen druiven uit de champagne streek mogen worden gebruikt.
 • Het maakproces vanaf het plukken tot aan het bottelen vind plaats in de champagne streek.
 • 6 druivenrassen zijn toegestaan: Hiervan zijn Chardonnay, Pinot noir & Pinot meunier verreweg de meest gebruikte druivenrassen (99%). Daarnaast mogen Pinot blanc, Pinot gris, Arbane & Petit meslier gebruikt worden (1%).
 • De druiven mogen alleen handmatig geoogst worden.
 • Er mag alleen gesnoeid worden met de volgende vastgelegde methodes: Royat, Chablis, Guyot, Vallée de la Marne.
 • De druivenoogst is gelimiteerd op 10.000 kg per hectare.
 • Het persen van de druiven is gelimiteerd op 102 L per 160 kilo druiven. Daarnaast zijn er alleen met betrekking tot het persen al meer dan 20 regels zoals de persdruk die gebruikt mag worden, perstypes, hygiëne regels etc.
 • Voor het maakproces mag alleen de ‘Méthode Traditionelle’ gebruikt worden (vroeger ook wel ‘Méthode Champenoise’ genoemd). De belangrijkste onderdelen van deze methode zijn de verplichte tweede fermentatiestap in de fles en het minimum aantal maanden voor de rijping: 15 maanden voor non-vintages en 36 maanden voor vintages.
Hoe hoor je een fles champagne te openen?
 • Verwijder het folie van de bovenkant van de fles.
 • Maak de muselet (het kapje van ijzerdraad dat op een fles zit om de kurk op zijn plek te houden) los door 6x te draaien en het ijzerdraad licht uit te rekken. Houd hierbij je duim op de kurk! Verwijder de muselet niet.
 • Sla een stevig servet of theedoek om de kurk. Zo heb je meer grip en veiligheid.
 • Pak de fles in je rechterhand en de kurk stevig in de linkerhand. Houd de fles onder een hoek van 45 graden en draai langzaam alleen de fles. Als je voelt dat de druk groter wordt, geef dan wat meer tegendruk. Zo voorkom je dat de kurk gaat knallen. Laat al draaiend aan de fles, de kurk langzaam uit de fles ”zuchten”.

Schudden voor gebruik? Dat kan natuurlijk.. en kan ook leuk zijn. Maar goed voor de champagne is het niet. Los van het verlies aan kostbaar vocht, verliest de champagne ook gelijk een deel van zijn bubbels. Zonde dus.

 

Wat gaat hier verkeerd?

 

Van welke druiven mag je champagne maken?
Champagne mag alleen gemaakt worden uit de volgende 7 druifsoorten:

 

Chardonnay: witte druif, bekend om zijn frisheid

Pinot noir: blauwe druif, geeft een blend body

Pinot meunier: blauwe druif, geeft een blend fruitigheid

Pinot blanc: witte druif, lijkt erg op Chardonnay in een champagne

Arbane: witte druif

Petit meslier: witte druif, heeft een droge, aan appels herinnerende smaak

Pinot Gris: een ‘licht’ blauwe druif

 

Tot voor 1962 mocht ook het druivenras Gamay gebruikt worden.

Ongeveer 99% van alle champagnes zijn gemaakt uit de bovenste drie druivensoorten, al dan niet geblend.

 

Wat is de duurste champagne ooit verkocht?

Heidsieck Diamant Bleu 1907 €206.250,-

 

Gevonden in een in 1916 gezonken schip. In 1998 gevonden.

Ze bleken nog prima te smaken!

Met recht een vintage te noemen.

Alleen niet voor een vriendenprijsje..

 

Welke afmeting is het beste voor een fles champagne?

Er zijn nogal wat verschillende maten waarin je champagneflessen kan kopen. Het gerucht gaat dat de Magnum de meest geschikte maat is om champagne in te bewaren. Maar koop je champagne om te bewaren??

Hieronder een overzicht van alle formaten op de markt:

 

1. Quart/Piccolo (0.2 l)  
2. Demi (0.375 l)
3. Bouteille (0,75 l) -> standaardmaat
4. Magnum (1,5 l) -> ideaal
5. Jéroboam (3 l)
6. Réhoboam (4,5 l)
7. Méthusalem (6 l)
8. Salmanazar (9 l)
9.. Balthazar (12 l)
10. Nebukadnezar (15 l)
11. Melchior (18 l)
12.. Souverain (26 l)
13. Melchizedek (30 l) ->  to big to show 🙂

Advies van De Bubbelaars: Bouteilles zijn het meest geschikt voor een avondje champagne, ook als je meer dan één fles opent. Je kunt dan bijvoorbeeld verschillende champagnes proeven. Omdat dit ook het standaard formaat is, is elke soort van elk champagnehuis ook verkrijgbaar in dit formaat.

Wat is de druk in een champagnefles?

De druk in een fles champagne is ongeveer 5 – 6 bar.

Dit komt overeen met 5 kg gewicht per vierkante cm glas.

Niet gek dus dat een lege fles champagne wat zwaarder is dan een lege fles stille wijn.

Aan het begin van de 17e eeuw werden door britse glasproducenten voor het eerst flessen gemaakt die dit soort drukken konden weerstaan. Maar goed dat Don Perignon niet een eeuw eerder leefde..

 

Wie nam ooit een bad in 350 flessen champagne?

Marilyn Monroe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan zal je altijd zien…

Hoeveel bubbels zitten er in glas champagne?

1.000.000 bubbels

 

Hoe groot is de grootste champagnefles ooit?

2 meter hoog

 

Deze fles staat bij het champagenehuis Beaumont de Crayeres in Mardeuil.